Kolovoz: Što je novo u svijetu Eurosonga?

Kolovoz: Što je novo u svijetu Eurosonga?

Piše: Teddi Cular

DJEČJI EUROSONG 2021: IMAGINE

Za nešto manje od četiri mjeseca, u dvorani La Seine Musicale, Pariz će ugostiti 19. izdanje Dječjeg Eurosonga pod sloganom “Imagine(Zamisli). Slogan je inspiriran naslovom prošlogodišnje pobjedničke pjesme J’imagine koju je pjevala Valentina.

Osim slogana, predstavljen je i jako zanimljiv logo, koji jednako podsjeća na božićno drvce kao i na Eiffelov toranj.

Ovogodišnje natjecanje održava se netom prijem Božića, točnije 19. prosinca, a svoje sudjelovanje potvrdilo je petnaest zemalja, među kojima se nažalost ne nalazi Hrvatska.

IZRAELCI BIRAJU PJESMU PUTEM X FACTORA

Snimanje izraelskog X Factora je već započelo, a sada je izraelska televizija IPBC objavila natječaj za pjesme koje će četvero finalista izvesti u finalu ovog natjecanja čije je finale zakazano za siječanj 2022.

Svi zainteresirani autori moraju biti građani Izraela, članovi ACUM-a te mogu poslati najviše dvije pjesme. Period za prijavu trajati će od 19. rujna do 17. listopada.

X Factor bi trebao započeti s emitiranjem u listopadu, a u žiriju će se naći eurovizijska pobjednica Netta, Ran Danker, Miri Mesika, Aviv Geffen te Margalit Tzan’ani.

Zadnji put kada je Izrael birao predstavnika ovim istim principom bilo je to 2016., kada je pobjedu odnio Hovi Star sa pjesmom “Made of Stars” te u finalu Eurosonga zauzeo 14. mjesto.

14 PJESAMA SE NATJEČE NA OGAE SECOND CHANCE

Priliku da ugosti ovogodišnje izdanje OGAE-a dobila je Švedska nakon što je Anna Bergendahl pobijedila na ovom događaju 2020. s pjesmom “Kingdom Come”. OGAE klubovi diljem Europe čija je televizijska kuća održala nacionalni izbor ove godine imali su pravo nominirati jednu pjesmu s tog izbora kao njihovog predstavnika.

Dok neki OGAE klubovi automatski šalju drugoplasiranu pjesmu s nacionalnog izbora, drugi pak glasaju za pjesmu koju će poslati.

Pobjednika ćemo dobiti tako što će pjesmama biti dodijeljeni bodovi od OGAE klubova koji sudjeluju u ovom izboru. Ove godine na OGAE Second Chance pod sloganom “Keep on singing” natjecat će se sljedećih 14 pjesama:

 • HRVATSKA BERNARDA – “Colors”
 • NORVEŠKA KEiiNO – “Monument”
 • DANSKA Chief 1 og Thomas Buttenschøn – “Højt over skyerne”
 • PORTUGAL NEEV – “Dancing In The Stars”
 • FRANCUSKA Pony X – “Amour fou”
 • LITVA Gebrasy – “Where’d You Wanna Go?”
 • ŠVEDSKA Eric Saade – “Every Minute”
 • RUSIJA Therr Maitz – “Future Is Bright”
 • ALBANIJA Era Rusi – “Zjarri im”
 • ŠPANJOLSKA Blas Cantó – “Memoria”
 • ITALIJA Irama – “La genesi del tuo colore”
 • ESTONIJA Jüri Pootsmann – “Magus melanhoolia”
 • IZRAEL Eden Alene – “Ue La La”
 • FINSKA Ilta – “Kelle mä soitan”

PREMINUO EUROVIZIJSKI DIV IGOR VOVKOVINSKIY

U New Yorku, u 38. godini života preminuo je Igor Vovkovinskiy – čovjek div kako ga pamtimo, koji je 2013. donio Zlatu Ognevich na pozornicu u Malmou.

Igor je rođen u Ukraniji, ali se sa sedam godina zbog bolesti preselio u Sjedinjene Američke Države gdje mu je i dijagnosticirana bolest rasta – hipofizni gigantizam. Igor je sa samo sedam godina bio visok čak 185 centimetara!

Od Igora se preko Facebook-a oprostila i njegova majka Svetlana, koja je bila uz njega čitavo vrijeme. Njenu objavu prenosimo u cijelosti:

“Igor je preminuo 20. kolovoza u 22:17 u bolnici od podsljedica srčane bolesti. Ja i njegov stariji brat, Oleh, bili smo s njim do kraja. Njegova posljednja večera, po njegovoj želji, bila je komad kijevske torte i Fanta. Nekoliko sati prije smrti, proveo je u pratnji Olehove žene i djece. Igoru je bilo drago što ih vidi, no iako mu je bilo teško govoriti pokušao se našaliti na račun svog nećaka Andrije te ga je pitao je li u Ukrajini za mjesec dana naučio ukrajinski jezik.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.