Otvoren natječaj za Doru 2022.

Otvoren natječaj za Doru 2022.

Piše: Teddi Cular

Hrvatska radiotelevizija danas je i službeno otvorila natječaj za Doru 2022. koja će se već po običaju održati u sportskoj dvorani Marino Cvetković početkom veljače u biseru Istre – gradu Opatiji.

Natječaj je otvoren do 25. studenog, a prijaviti se mogu svi zainteresirani autori i izvođači.

14 originalnih pjesama te 4 rezervne pjesme za natjecanje odabrat će stručni ocjenjivački sud sastavljen od predstavnika HGU-a, HDS-a i HRT-a kojeg bira HRT, koji također zadržava pravo određivanja redoslijeda izvođenja skladbi na Dori 2022.

HRT će izvođačima pobjedničke pjesme, o svom trošku (putovanje i smještaj), osigurati nastup na poluzavršnici Izbora za Pjesmu Eurovizije 2022. u Italiji 10. ili 12. svibnja 2022. godine, a u slučaju prolaska, i na završnicu 14. svibnja 2022.

PRAVILA

  • Na javni natječaj mogu biti prijavljene samo pjesme koje nisu javno izvođene niti na bilo koji način javno objavljene, a za koje autori glazbe i teksta raspolažu pravima prema tekstu natječaja.
  • Izvođači – sudionici natjecanja DORA 2022. na dan prijave na javni natječaj ne smiju biti mlađi od 16 godina.
  • Izvođači moraju biti državljani Republike Hrvatske te su obvezni predočiti dokaz o istome HRT-u u sklopu prijave na javni natječaj.
  • Skladba može trajati najviše 3 minute uključujući i odjek zadnjeg tona.

Osim navedenih pravila, sama prijava mora sadržavati:


1. Ispunjenu prijavnicu s podacima o autorima i izvođaču/izvođačima (ime, prezime, adresa prebivališta ili boravišta i kontakt)

2. studijsku FINALNU MASTERIRANU snimku skladbe online prijavom u mp3 formatu, s istim izvođačem koji će je izvesti i na DORI 2022.


3. dokaze suglasnosti s autorskim, izvođačkim i fonogramskim pravima za prijavljenu pjesmu

4. maloljetni natjecatelji obvezni su priložiti i pisanu izjavu zakonskog zastupnika o suglasnosti za sudjelovanje


5. dokaz o hrvatskom državljanstvu izvođača

Više o pravilima na ovom linku.

Obveze izvođača prema HRT-u su sljedeće:

  • Izvođači koji potpišu ugovor i prihvate nastup na Dori2022. dužni su se odazvati na sudjelovanje u tiskovnim konferencijama a HRT i izvođači će maksimalno uskladiti termine, no konačni terminski plan priprema i potvrđuje HRT.
  • HRT se obvezuje izvođačima, sudionicima natjecanja Dora 2022. snositi troškove putovanja od mjesta prebivališta, odnosno boravišta u Republici Hrvatskoj do mjesta održavanja Dore 2022. i natrag, kao i troškove boravka prema planu rada HRT-a.
  • Do završetka natjecanja, izvodjaci neće pjesme namijenjene programu HRT-a izvoditi na javnim nastupima ili na video ili audio zapisu na drugim televizijskim ili radijskim postajama u zemlji i inozemstvu, kao i na društvenim mrežama bez posebnog pisanog dopuštenja HRT-a. HRT takodjer zadržava pravo objaviti jednominutne isječke pjesama oprije održavanja DORE 2022., u svrhu promocije.
  • HRT ne pokriva troškove videospota, već će u tu svrhu promocije koristiti nastup sa samog natjecanja Dora 2022. Dakako, izvođač može snimiti spot i dostavi snimljeni spot ako zadovoljava uobičajene tehničke kvalitete i ne sadržava nikakve sponzorske i reklamne poruke prije roka za prijavu materijala EBU-u.

ŠTO JE(NIJE) NOVO NA DORI 2022.?

Kao i prošle godine pjesma za Eurosong 2022. bit će odabrana kombinacijom televotinga i stručnog žirija, a novost ove godine jest to da se pjesma koja će predstavljati Hrvatsku na Eurosongu ne smije dorađivati nakon Dore.

Također vraćeno je staro pravilo o maksimalno šest osoba na pozornici, a izvođač (ukoliko pjesma bude odabrana za Doru 2022.) mora predati plan scene do 22. prosinca. 

Izvođačima će biti dozvoljeno koristiti nasnimljene prateće vokale, a pjesma koja pobijedi na Dori 2022. će se na Eurosongu izvoditi u istom obliku u kojem je pobijedila, uključujući i jezik na kojem je izvođena.

3 comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.