Što je novo u svijetu Eurosonga?

Što je novo u svijetu Eurosonga?

Piše: Teddi Cular

PREMINULA RAFFAELLA CARRÀ

Ikona talijanske glazbene scene, Raffaella Carrà, preminula je 5. srpnja u 78. godini života. Tužnu vijest prvo je objavio njen dugogodišnji partner Sergio Iapino a odmah nakon njega i Stefano Coletta, ravnatelj RAI 1 televizije koji je za medije također potvrdio da je upravo Raffaella trebala biti angažirana kao voditeljica Sanrema i Eurosonga 2022.

Ono što je zanimljivo za eurovizijske fanove jest činjenica da je upravo Raffaella Carrà bila glavna pobornica za to da se Italija vrati na Eurosong. Njena želja se ispunila 2011. kada je Raphael Gualazzi je zauzeo visoko 2. mjesto, a upravo se ona pojavila kao prezenterica talijanskih glasova u velikom finalu.


BJELORUSIJA DISKVALIFICIRANA

Europska radiotelevizijska unija (EBU) objavila je da bjeloruska televizija BTRC od 1. srpnja više nije članica ove organizacije, što znači da je Bjelorusija time izgubila pravo da sudjeluje na Eurosongu. Bar za sada.

Razlog ove odluke je, kako sam EBU prenosi, suzbijanje medijske slobode u Bjelorusiji i nepoštivanje temeljne vrijednosti slobode izražavanja, neovisnosti i odgovornosti.

Razne eurovizijske zvijezde i borci za ljudska prava diljem Bjelorusije ovu su odluku dočekali s aplauzom, a uredništvo HEK-a se istima pridružuje s nadom da će se stanje u Bjelorusiji poboljšati bez cenzoriranja i kažnjavanja zbog slobode govora.


ALBANIJA I FRANCUSKA U POTRAZI ZA PJESMAMA

RTSH je otvorio prijave za Festivali I Këngës koji ove godine slavi 60 godina postojanja. Prijaviti se mogu ne samo izvodjači već i glazbeni kompozitori, a rok za prijavu još nije objavljen.

Iako Festivali I Këngës nije albanski nacionalni izbor, RTSH je neslužbeno potvrdio da će FIK nastaviti tradiciju biranja albanskog predstavnika.

Francuska je također u potrazi za sljedećom zvijezdom, no iako će biti teško nadmašati rezultat Barbare Pravi prijave za Eurovision France, c’est vous qui décidez! su otvorene do studenog 2021.

Svi koji se odluče prijaviti moraju biti stariji od šesnaest godina, a pjesma mora biti ili na francuskom jeziku ili na jednom od službenih jezika francuskih teritorija.


RUMUNJSKA TRAŽI KRIVCE

Rumunjska nacionalna televizija TVR, nezadovoljna rezulatima u proteklih par godina, napravila je posebnu emisiju Eurovision, pe şleau! u kojoj su gosti i glazbeni stručnjaci razgovarali o tome kako zaustaviti ovaj “crni” niz. Marina Almăşan, koja je bila šefica delegacije 2010. vodila je emisiju kroz koju su se osim gostiju u studiju telefonskim putem mogli uključiti i gledatelji te podijeliti svoje mišnjenje.

U emisiji su nastupili Paula SelingOvi i The Humans, a među gostima su se našli i poznati rumunjski pjevač Alin Dincă, scenski redatelj Roxeninong nastupa Dan Manoliu, predstavnica Rumunjske na Eurosongu 2003. Nicola, te mnogi drugi.

Neke od glavnih tema bile su zašto poznati rumunjski pjevači ne žele ići na Eurosong, zašto je u Rumunjskoj interest za Eurosong u padu te kako riješiti ovu situaciju.

Hoće li ova emisija pomoći Rumunjskoj da ponovno nađe svoj put do finala Eurosonga preostaje nam vidjeti.


ITALIJA OTVORILA NATJEČAJ ZA DOMAĆINSTVO EUROSONGA 2022.

Krajem prošlog tjedna Italija je službeno otvorila natječaj za domaćinstvo Eurosonga 2022. Prijave su bile otvorene svega par dana, sve do danas, a prijaviti su se mogli svi gradovi koji ispunjavaju zadane kriterije.

Neki od glavnih kriterija koje su gradovi morali ispuniti jest da zračna luka mora biti udaljena maksimalno 90 minuta od grada domaćina, grad mora imati najmanje 2.000 raspoloživih soba u koje se mogu smjestiti svi oni koji će sudjelovati na Eurosongu 2022, dvorana mora biti zatvorena i s klimatizacijom te mora biti dostupna šest tjedana prije natjecanja, dva tjedna tijekom Eurosonga i tjedan nakon završetka Eurosonga te mora imati kapacitet od 8,000 – 10,000 mjesta za publiku.

Mada je puno gradova pokazalo zainteresiranost za domaćinstvo, uključujući Milano, Rim, Bolognu, Pesaro i Napulj, trenutno najizgledniji grad za domaćinstvo je Torino, koji je ugostio Zimske olimpijske igre 2006.


DEVETNAEST ZEMALJA POTVRDILO EUROSONG 2022.

I tek što je Eurosong završio devetnaest zemalja je već potvrdilo svoje sudjelovanje na Eurosongu 2022. koje će se održati u Italiji, a one su: Albanija, Australija, Bugarska, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Izrael, Italija, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, San Marino, Srbija, Švedska, Švicarska te Ukrajina.

San Marino je potvrdio da će Una voce per San Marino (nacionalni izbor) započeti u prosincu ove godine te da će trajati do početka 2022.

BHRT je potvrdila da se Bosna i Hercegovina neće natjecati na Eurosongu 2022. zbog nepodmirenih dugova koje još uvijek duguju EBU-u.

Ibrahim Eren, urednik TRT televizije, iskazao je interes za povratak Turske na ovaj glazbeni spektakl, pa bi se tako Turska mogla vratiti staroj slavi već sljedeće godine!

A HRVATSKA?

Ako je suditi po ugovoru koji je HRT potpisao s gradom Opatijom prošle godine, “Dora” nam se vraća, pa samim time možemo naslutiti da će Hrvatska skoro pa zasigurno sudjelovati na Eurosongu 2022. No službenu potvrdu ipak valja pričekati.


MÅNESKIN DOMINIRA GLAZBENIM LJESTVICAMA

Nakon ogromnog uspjeha “Zitti e Buoni” te “I wanna be your slave“, ovogodišnji eurovizijski pobjednici Måneskin nastavljaju taj niz.

Njihova obrada pjesme “Beggin” je zasjela na sam vrh Spotify globalne ljestvice (#1) i iza sebe ostavila neke od najvećih imena današnje glazbene scene poput Olivie Rodrigo, Ed Sheerana, Due Lipe i Lil Nasa.

No njihovoj dominaciji tu nije kraj, njihova obrada pjesme “Beggin” je pronašla svoj put i do Billboard Hot 100 glazbene ljestvice na kojoj su prošli tjedan debitirali na 78. poziciji, a na Billboard Global 200 su se smjestili na 5. mjesto!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.